perjantai 15. lokakuuta 2010

Suoraa

Lupasin nettikansalle leirinuotiolla (nettiajan kansalaisyhteiskunaleirillä) kirjoittaa blogiini verkkodemokratiasta ja tässä tätä nyt tulee. Vaikuttamista.

Olen siis suoran demoksratian kannattaja. Suoraa 'demokratiaa' on käytetty 40 vuotta Perikleen aikaisessa Kreikassa. Toimi ihan hienosti kun sitten aristokraatit huomasivat etteivät halunneet maksaa köyhempiensä  menoja. Vaihdettiin edustukselliseen demokratiaan. Demokratian historiasta hyvä esitys verkkodemokratiaseuralta.

Oma unelmani tulevaisuuden suorasta demokratiasta on sellainen jossa jokainen äänioikeutettu saa äänestää kuten nykyiset kansanedustajat. Äänioikeutensa delegointi seuraavalle henkilölle valtakirjalla olisi mahdollista. Voisi valita esimerkiksi ystävistään sen jonka tietää tekevän hyviä päätöksiä esimerkiksi ympäristöasioissa.

Usein kuulen kritiikkiä kuinka kansalainen ei pysty tietämään asioista niin paljon kuin kansanedustaja. No, voi kyllä olla toisinkin päin. Siis kansanedustaja ei pysty tietämään niin paljon kuin sinä, sinuun vaikuttavista asioista. Jos on epävarma tiedoistaan voi kätevästi delegoida äänensä luottamalleen ihmiselle. Edutuksellisuus siis halutessaan, mutta nyt tietäisit todella että äänesi kuuluu mahdollisimman alkuperäisessä muodossa.

Kansalaisella olisi AINA oikeus itse määrätä ääneensä käytöstä, vaikka olisi äänensä delegoinut. Kansalainen voisi ottaa oman äänensä takasin yksittäisessä äänestyksessä tai kokonaan jos luottamus petetään. Delegoitua ääntä ei voisi enää jälleendelegoida, vaan kansalaisen pitää itse tuo ääni myöntää.

Ministerit valittaisiin suoralla vaalilla, salkkujen kantajiksi ehdolle saisi asettua kuka tahansa äänestysikäinen. (Hallitusohjelman teko olisikin värikästä seurattavaa!)

Tämä on siis kaukaista haavetta vielä kaikki.
Aloittaa voisi kehittämällä sähköistä äänestämistä ja poistamalla vaalipiirit jotka nykyisin vääristävät ääniä.
Aloittaa täytyy jostain. Tämä on minulle alku.



1:ssä on voimaa!

Ei kommentteja: