torstai 7. lokakuuta 2010

Kokemuksen vaikutuksia

Olin tänään kahvilla ihanaisen ja mahtavan naisen kanssa. Tämä ihminen on Ritva Leijala, hän on suomen sosionomit ry:n puheenjohtaja. Puhuimme muunmuassa nykyisistä huostaanottojen määrästä joka on aivan huima. Vuonna 2008 kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä oli noin 16000, kun vuonna 1991, lapsia otettiin huostaan noin 8000, määrä on siis tuplaantunut alle kahdessakymmenessä vuodessa. http://www.stakes.fi/FI/tilastot/aiheittain/Lapsuusjaperhe/lastensuojelu.htm

Panokset kohdistuvat nyt väärään päähän lastensuojelussa, kun ennaltaehkäisevä, perhettä tukeva lastensuojelutyö on koko yhteiskunnan, perheen sekä lapsen etu.
Parantamalla perheen kykyä selvitä ongelmista ja vasta viimekädessä turvautumalla huostaanotoon saamme aikaan hyvinvointia ja onnellisuutta.

Moni voi ajatella ettei tämä kosketa minua.
Ei minun perheelläni ole ongelmia.
Ihan ymmärrettävää.

Huostaanotto ei kosketa kuitenkaan vain lasta, hänen perhettään, omaisiaan, sukuaan, ystäviä.
Tuo kokemus tullaan kohtaamaan kaikkien tämän huostaanoton läheisesti kokevien kautta, työpaikoilla, kouluissa, leikkipuistoissa, kirjastoissa, nuorisotiloissa, lenkkipolulla. Tuo kokemus voi aiheuttaa paljon myös ympäristössä ja seurauksia ei voi kuin arvailla.

Itse toivon että tuo kokemus on aina hyvä. En tiedä mitä Teille tuli mieleen kuulessanne sanan huostaanotto.


Niille joille nämä asiat puhutaan numeroina, tässä on hieman niitä: (lähde: sosiaaliportti.fi sivusto)

"Lapsikohtaiset kustannukset/teoreettinen laskelma

                                         vrk e /    kk e /   vuosi  e
avohuollon tukitoimet    (8 e/vrk)     250     3.000
sijaisperhehoito            (50 e/vrk)   1.500  18.000
ammatillinen hoito      (200 e/vrk)   6.000  72 000

Sijoitettujen lasten hoitokustannuksista syntyy Suomen kunnille yhden vuoden aikana noin 528 miljoonan euron kustannukset pelkästään lasten hoitovuorokausikustannukset mukaan laskien. Ei siis ole ihan sama minkälaista hoivaa lapsi saa. (Sirkka Rousu:  LapsiArvi – arviointijärjestelmä lapsipolitiikan ja lastensuojelupalvelujen arviointiin. Suomen Kuntaliitto, tutkimus- ja kehittämisohjelma 2005- 2008)."

2 kommenttia:

Maaka kirjoitti...

Vastaisella vierailulla :)
Huostaanotto.... hankala asia, voi kunpa maailma ja me ihmiset oltais täydellisiä ja kaikilla lapsilla olisi hyvä olla...

Mun siskolla ja miehen siskolla on sijaislapsia. Meidän lapsilla on yhteensä viis serkkua sitä kautta. Se koskettaa siten myös sijaisperheen kautta monia :) Kauheaa on ajatella sijoituksen purkua.... vaikka toivoisikin että lapsi voisi vanhempiensa kanssa elää...

Hanna Sormunen kirjoitti...

Ai niin Maaka, en ole käynyt katsomassa miten keskustelu etenee sivuillasi. Kiva kun tulit käymään! :)

Itse en ole joutunut kokemaan huostaanottoa/sijoitusta muutoin kuin nuoruudenystäväni elämän kautta.

Itselleni huostaanotto ei muodosta mielikuvaa mistään ideaalista tapahtumasta. Tuollaiset purkuasiat tekevät tuon sijoituksen/huostaanoton vieläkin epätoivottavammaksi tapahtumaksi, jos mahdollista.